Kreocen

Nieruchomości, remonty, budownictwo

Dania bezglutenowe – czyli co spożywać na diecie bez glutenu?

Dieta bez glutenu to sposób żywienia, który z każdym rokiem staje się coraz bardziej popularny w Polsce i na świecie. Jest to sposób leczenia celiakii, ale wiele osób stosuje ją dietę również po to, aby poprawić swoje ogólne zdrowie, samopoczucie czy wyniki w sporcie. Jakie produkty spożywa się na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa

Dieta bez glutenu właściwie nie jest żadną chwilową dietą, a sposobem żywienia, który stosuje się przez całe swoje życie. Jest ona wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli choroby trzewnej objawiającej się alergią na gluten. Dolegliwość ta jest poważnym schorzeniem, a dieta nie pomaga zrzucić zbędnych kilogramów i nie powinno się ja stosować tylko przez jakiś czas. Warto zauważyć, że gluten to białko, które można znaleźć w niektórych zbożach. Osoba chora na celiakię powinna spożywać tylko i wyłącznie produkty i dania bezglutenowe. Dieta pozbawiona tego składnika powinna być w jej przypadku utrzymywana przez całe życie i jest przeznaczona dla osób w każdym wieku – również dla niemowląt i osób starszych. Specjaliści zauważają, że im wcześniej zostanie ona wprowadzona, tym lepiej dla organizmu. Szacuje się, że obecnie gluten stanowi jeden z najczęstszych alergenów. Nawet 15% ziemskiej popularni może cierpieć na celiakię i musi spożywać tylko te artykuły spożywcze, którego go nie zawierają naturalnie, ani też nie zostały nim zanieczyszczone podczas produkcji.

Produkty i dania bezglutenowe – co można jeść na diecie bez glutenu?

Dieta bezglutenowa jest dość restrykcyjna. Polega bowiem na wykluczeniu ze swojego codziennego jadłospisu produktów i dań z glutenem, czyli białkiem roślinnym. Do takich artykułów zalicza się pszenicę, żyto, jęczmień, mąki, makarony zbożowe, kaszę jęczmienną i mannę, a także ciastka, ciasta, herbatniki itd. Warto zauważyć, że jest wiele produktów, w których mogą znaleźć się śladowe ilości glutenu, które mogą wywołać nieprzyjemne objawy u osób zmagających się z celiakią. Do takich artykułów należy kaszanka, salceson czy pasztetowa.  Dieta bezglutenowa wymaga od osoby chorej ostrożności o sprawdzania składów kupowanych produktów. Najpopularniejsze artykuły spożywcze, które można stosować bezpiecznie na tej diecie, to: ryż, kukurydza, soja, proso, ziemniaki, gryka, maniok, soczewica, sorgo czy fasola. Na liście dozwolonych produktów znajdują się również warzywa, owoce, mięso, ryby i orzechy. Ponadto osoby borykające się z celiakią mogą pić naturalną kawę, herbatę i stosować do słodzenia miód.

Sklep bezglutenowy

Gdzie kupować produkty bez glutenu? Dziś dieta bezglutenowa jest popularna w Polsce, więc artykuły spożywcze pozbawione tego białka można znaleźć nawet w zwykłych, niewielkich sklepach spożywczych, a także i w popularnych marketach wielkopowierzchniowych. Jednak na szczególną uwagę zasługują sklepu z działami bezglutenowymi, a także sklepu ze zdrową żywnością i żywnością bezglutenową. W takich miejscach można znaleźć szeroki i niezwykle różnorodny wybór wszystkich niezbędnych artykułów i nie tylko. Można tam również zakupić słodycze, słone przekąski, przystawki, gotowe dania bezglutenowe, sosy i wiele innych produktów bez glutenu.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *